Αριστερή Ριζοσπαστική Ενότητα Φυσικού-Ε.Α.Α.Κ.

Μένος Ενάντια στο Μηχανισμό

 • Φοιτητικές Εκλογές 2013

 • Πρόσφατα άρθρα

 • Η αφίσα της Α.Ρ.Ε.Φ.

 • Kατηγορίες

 • Αύγουστος 2011
  Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
  « Ιολ.   Σεπτ. »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Αρχείο

 • Επικοινωνία

  Eπικοινωνήστε με το σχήμα είτε στο τραπεζάκι στη σχολή είτε στο rfeaak@gmail.com
 • Στατιστικά

  • 61,401 hits
 • Advertisements

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Posted by arefeaak στο Αύγουστος 30, 2011

Στη συνέλευση ψήφισαν 199 συνάδελφοι.

Πλαίσια:

Κοινό(ΑΡΕΦ-ΕΑΑΚ, Αγ.Κινήσεις, ΣΣΠ, ΑΡΕΝ): 135

Επιτροπή Αγώνα(ΜΑΣ): 39

ΠΑΣΠ: 13

Λευκά: 12

Διαβάστε παρακάτω την απόφαση της συνέλευσης:

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ

Τα πάνω κάτω έρχεται να φέρει ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψηφίστηκε την Τετάρτη 24.08 στη Βουλή. Μετά από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου το καλοκαίρι και μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα της καταστροφικής για τα συμφέροντα των εργαζομενών και ολόκληρης της κοινωνίας πολιτικής της, η κυβέρνηση του Μνημονίου, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ), υποθηκεύουν μαζί με τη χώρα και τον ίδιο τον λαό της. Μείωση των μισθών και συντάξεων, εκτίναξη της ανεργίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ακρίβεια, φοροεπιδρομή, κλείσιμο πανεπιστημίων, σχολείων και νοσοκομείων.

Τώρα προχωρούν άρον άρον στην μεγαλύτερη επίθεση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Πίσω τους σύρθηκε όλος ο συρφετός των Ν.Δ.-ΛΑ.Ο.Σ.-ΔΗ.ΣΥ. και χέρι-χέρι οι βασικοί εκφραστές του αστικού μπλοκ εξουσίας συμπράττουν για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια για την ψήφιση του πιο αντιδραστικού νόμου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια ταχύτατη αντιμεταρρύθμιση-σοκ που αναπροσαρμόζει βίαια την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση και η επίθεση. Θα σημάνει την συθέμελη διάλυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου όπως το γνώρισαν οι προηγούμενες γενιές και την αντικατάσταση του από το «Πανεπιστήμιο του Μνημονίου».

Η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι απλά ένα ακόμα βήμα στην αντιδραστική κατεύθυνση που χάραξε η Συνθήκη της Μπολόνια και ο νόμος της Γιαννάκου. Συγκεντρώνει αντιδραστικές ρυθμίσεις των τελευταίων 30 ετών και τις πάει ακόμα παραπέρα.  Είναι το θανάσιμο χτύπημα στο Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο που κατέκτησαν ολόκληρες γενιές φοιτητικών και λαϊκών κινημάτων.

Τι προβλέπει ο νόμος Διαμαντοπούλου:

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΛΗΡΩΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ «ΠΑΡΑΦΩΝΙΩΝ»

Η κατακόρυφη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η σύνδεση της με την αξιολόγηση βάζει τα πανεπιστήμια σε ασφυκτικές συνθήκες οικονομικού εκβιασμού και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την εισαγωγή ιδιωτικών οικονομικών κριτηρίων (αναζήτηση χορηγών, κλπ).

Ταυτόχρονα, έρχονται σαρωτικές αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων. Δημιουργία του «Συμβουλίου» στο οποίο θα συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακά μέλη: στελέχη (ντόπια ή ξένα) τραπεζών, επιχειρήσεων, manager, και λοιπά. Θα ελέγχει όλον τον οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό του πανεπιστημίου, θα διορίζει και θα παύει πρυτάνεις και κοσμήτορες κατά βούληση, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ευθυγράμμιση στις επιταγές των κυβερνήσεων και της τρόικας.

Ταυτόχρονα, η όλη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων συνδέεται ακόμα πιο έντονα  με τις ανάγκες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του ξένου και του ντόπιου κεφαλαίου ενώ θα ενταθεί και η χρήση των εκπαιδευτικών υποδομών και η απομύζηση  επιστημονικού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ – ΕΝΙΑΙΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

 • Αντικατάσταση της έννοιας «πτυχίο» με την έννοια «τίτλος σπουδών».
 • Σπάσιμο σπουδών σε 3 κύκλους: 1ος, 2ος(μεταπτυχιακές σπουδές) 3ος(διδακτορικό) που αντιστοιχούν σε νούμερα πιστωτικών μονάδων (60/έτος) και θέσπιση της έννοια των σπουδών σύντομου κύκλου (σα να λέμε 0,5ος κύκλος) που αντιστοιχεί σε 120 πιστωτικές μονάδες και είναι κάτι το …ενδιάμεσο.
 • Εισαγωγή των «γενικών» και «ειδικών» προγραμμάτων σπουδών για ακόμα μεγαλύτερη …ποικιλομορφία στις αποχρώσεις των αποφοίτων.

Εν ολίγοις, μιλάμε για την πλήρη διάλυση του πτυχίου. Οι απόφοιτοι μυριάδων ταχυτήτων που θα προκύπτουν μέσα από αυτή τη σούπα θα είναι οι αυριανοί αναλώσιμοι ελαστικά εργαζόμενοι, άνεργοι, δια βίου περιπλανώμενοι. Θα έχουν εμπεδώσει ότι μέσα από μια ατομική διαδρομή πιστωτικών μονάδων να βγουν στη σύγχρονη ζούγκλα και τον ανταγωνισμό χωρίς να τους εξασφαλίζεται κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν στοχευμένα στρατιές νέων εργαζομένων χωρίς να είναι σε θέση να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματα τους απέναντι στον εργοδότη, αφού δεν θα υπάρχει το ενιαίο πτυχίο που τους κατοχυρώνει επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Θα διαπραγματεύονται ατομικά τους όρους με τους οποίους θα δουλεύουν, μάλιστα στη ζοφερή πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της Ελλάδας του μνημονίου της Τρόικας και του ΔΝΤ. Ακόμη και οι καθηγητές περνάνε σε καθεστώς «συμβασιούχου». Η παραπάνω πολιτική αποστεώνει και την παρεχόμενη μόρφωση εγκλωβίζοντάς την σε ένα κυνήγι πιστωτικών μονάδων μέχρι να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός.

ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΘΑΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ.

Το νέο Πανεπιστήμιο του Μνημονίου το θέλουν πλήρως ευθυγραμμισμένο με την κοινωνική και εργασιακή πραγματικότητα που διαμορφώνουν τα απανωτα μέτρα, μνημόνια, κλπ. Αυτό συνεπάγεται το μαζικό πέταγμα χιλιάδων φοιτητών έξω απ’ τις σχολές. Μέσα από συγχωνεύσεις-καταργήσεις δεκάδων σχολών, διαγραφές φοιτητών, ασφυκτικούς ρυθμούς σπουδών και ασήκωτο κόστος σπουδών διαμορφώνεται ένα «απαγορευτικό» περιβάλλον για τις πλατιές μάζες της νεολαίας και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Τα συγγράμματα θα παρέχονται δωρεάν σε … pdf.
 • Θεσπίζονται δίδακτρα (καθιερώνονται εν αρχή για το 2ο κύκλο σπουδών)
 • Μπαίνουν αυστηρά κριτήρια για την παροχή σίτισης, στέγασης και περίθαλψης που θα συμφωνούνται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Δια Βίου Μάθησης.
 • Για την κάλυψη του κόστους σπουδών προβλέπονται άτοκα «φοιτητικά δάνεια» που υποδουλώνουν το φοιτητή στις τράπεζες από τα 18 του. Κατεβαίνει το όριο φοίτησης στα ν+2 έτη για τον 1ο κύκλο σπουδών.
 • Προβλέπεται αυτόματη διαγραφή για όποιον δεν εγγραφεί ηλεκτρονικά σε δύο διαδοχικά εξάμηνα.
 • Εισάγεται ο θεσμός της «μερικής φοίτησης» για όσους αποδεδειγμένα (!) εργάζονται 20 ώρες τη βδομάδα δίνοντας δυνατότητα αποφοίτησης στα έτη.
 • Αυστηροποιείται η διάρκεια του εξαμήνου στις 13 εβδομάδες.
 • Μπαίνει για πρώτη φορά όριο αποτυχιών στην εξέταση των μαθημάτων. Ξεπέρασμα των 3 αποτυχιών συνεπάγεται ως και τη διαγραφή του φοιτητή.
 • Προβλέπονται: υποχρεωτική παρακολούθηση παραδόσεων, «προαπαιτούμενα» στην εξέταση μαθημάτων και «αλυσίδες μαθημάτων», απώλεια δικαιώματος φοιτητικών παροχών υπό όρους, κ.α.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Δε χωράει η δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων ούτε φυσικά και το άσυλο. Ο φόβος για επερχόμενες συγκρούσεις, ανάπτυξη κινημάτων και εξεγέρσεις από μεριάς της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας, οδήγησε στην απόλυτη συμφωνία των κομμάτων εξουσίας για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου προς δόξαν της καταστολής που ανεμπόδιστα πλέον θα διαβαίνει τις πύλες των πανεπιστημίων (όπως επιτυχημένα έκανε στο Πολυτεχνείο η χούντα το 1973). Την ίδια στιγμή αμφισβητείται το δικαίωμα του φοιτητικού κινήματος να οργανώνει την πάλη του ανεξάρτητα από το κράτος και του θεσμούς ενσωμάτωσής του. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

 • ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ
 • Καθίσταται απαγορευτική και «παράνομη» η λειτουργία των συλλόγων, των γενικών συνελεύσεων και η υλοποίηση αγωνιστικών αποφάσεων καθώς «παραβιάζουν» το «άσυλο απρόσκοπτης διεξαγωγής μαθημάτων».
 • Θεσπίζονται «Συμβούλια» και «Συνήγοροι» δήθεν στην υπηρεσία του φοιτητή, ενώ προβλέπεται «συμβολική εκπροσώπηση» στα νέα όργανα διοίκησης σε ρόλο «συνενόχου» στη σκληρή πολιτική που θα αποφασίζεται σε βάρος όλου του φοιτητικού σώματος.

ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!

Το φοιτητικό κίνημα έχει την εμπειρία των αγώνων που νικηφόρα έριξαν τον ψηφισμένο νόμο 815. Το κίνημα παιδείας έχει την εμπειρία των πρόσφατων νικηφόρων αγώνων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενάντια στην ψήφιση του νόμου Γιαννάκου και την ουσιαστική ακύρωση του. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος ανατροπής του νόμου είναι ο κοινός αγώνας φοιτητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια, με απεργίες, με την ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος, με τη συμπόρευσή του με το κίνημα παιδείας και τη σύνδεση του γενικότερα με τον αγώνα του κόσμου της εργασίας. Η επίθεση αυτή είναι κομμάτι μιας συνολικότερης εφόδου στη δημόσια παιδεία. Είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής με τις συγχωνεύσεις σχολείων, την υποχρηματοδότηση που σημαίνει ότι οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για θέρμανση, μετακίνηση μαθητών, αναλώσιμα, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, αλλά και τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών.

Το κίνημα παιδείας έχει στο πλάι του όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, θύματα της βάρβαρης πολιτικής, τη νεολαία των 500 ευρώ, της ανεργίας και της περιπλάνησης, των μαθητών του νέου σχολείου των ταξικών φραγμών της Διαμαντοπούλου, των εργαζομένων της ελαστικής απασχόλησης, των ατομικών συμβάσεων, της ανασφάλειας και των εκβιασμών και να είναι εκείνη η σπίθα που θα βάλει φωτιά στον κάμπο της κοινωνικής αντίστασης, συμπαρασύρροντας μαζί της όλους εκείνους που τη χρονιά που πέρασε έστειλαν ηχυρό μήνυμα ανυπακοής μέσα από απεργίες, καταλήψεις αλλά και μέσα από τις κατηλλημένες πλατείες της χώρας.

Με μαζικούς παρατεταμένους αγώνες μέσα από τους Συλλόγους και τις Γενικές τους Συνελεύσεις θα αγωνιστούμε για την ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου και στο πλευρό του λαού θα δώσουμε σκληρή μάχη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και τρόικας που λεηλατεί τις ζωές μας και υποθηκεύει το μέλλον μας.

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 • ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΟΧΙ ΣΤΟ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ»
 • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ.
 • ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ – ΣΙΤΙΣΗ – ΣΤΕΓΑΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ.
 • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΤΟΜΙΚΟ ΦΑΚΕΛΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.
 • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ
 • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.
 • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ-ΠΡΑΓΑΣ-ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ. ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΧΑΕ.
 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

 • ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ 30/08 ΜΕΧΡΙ ΤΡΙΤΗ 6/9
 • ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗ ΤΡΙΤΗ 6/09
 • ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/09 ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙς 12:00 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
 • ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.
 • ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.
 • ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ, ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΣΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/09 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: