Αριστερή Ριζοσπαστική Ενότητα Φυσικού-Ε.Α.Α.Κ.

Μένος Ενάντια στο Μηχανισμό

 • Φοιτητικές Εκλογές 2013

 • Πρόσφατα άρθρα

 • Η αφίσα της Α.Ρ.Ε.Φ.

 • Kατηγορίες

 • Μαΐου 2011
  Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
  « Απρ.   Ιον. »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Αρχείο

 • Επικοινωνία

  Eπικοινωνήστε με το σχήμα είτε στο τραπεζάκι στη σχολή είτε στο rfeaak@gmail.com
 • Στατιστικά

  • 61,401 hits
 • Advertisements

Ανακοίνωση Ε.Α.Α.Κ. Θεσσαλονίκης: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!

Posted by arefeaak στο Μαΐου 26, 2011

Εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο φουντώνουν οι φήμες για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της λέσχης. Η διαρκής πολιτική υποχρηματοδότησης και περικοπών στις κοινωνικές παροχές και στη φοιτητική μέριμνα, έχουν οδηγήσει τη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ, τη μοναδική ακόμα δημόσια και δωρεάν στην Ελλάδα, στην κυριολεξία στα πρόθυρα του κλεισίματος. Ήδη το διοικητικό συμβούλιο της λέσχης ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι αρχικά θα ανασταλεί η λειτουργία της λέσχης επ’αόριστον. Τώρα δεσμεύτηκε αορίστως για τη λειτουργία της για τον επόμενο χρόνο, χωρίς να διευκρινίζει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, την ποιότητα του φαγητού και τις εργασιακές σχέσεις που θα υπάρχουν.

Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και οι φοιτητικές παροχές αποτελούν κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος και τώρα, στην περίοδο της κρίσης και της σάρωσης των κεκτημένων νεολαίας και εργαζομένων στοχοποιούνται. Δεδομένης της αύξησης του κόστους ζωής των φοιτητών, της παράλληλης σαρωτικής περικοπής μισθών των εργαζομένων και της εκτόξευσης της ανεργίας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αλλά και οι προηγούμενες, το δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και φοιτητική μέριμνα είναι αδιαπραγμάτευτο και αναγκαίο. Το ζήτημα με τη λέσχη για ενδεχόμενο κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση της δεν είναι καινούριο, αντίθετα τα τελευταία χρόνια γίνεται συστιματική προσπάθεια υπονόμευσης της λειτουργίας της και απαξίωσης της. Τόσο με την υποχρηματοδότηση όσο, με την υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού και την επιβολή ελέγχου πάσο, προωθείται η «λύση» της ιδιωτικοποίησης της, αλλά και η πιθανότητα καταβολής «συμβολικού» αντιτίμου, ως αναπόφευκτη προοπτική.

Αυτή η πολιτική μεθοδεύεται εδώ καιρό και σε αυτήν απαντούν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους. Στη λέσχη σήμερα εργάζονται 30 μόνιμοι υπάλληλοι και άλλοι 120 συμβασιούχοι (!). Ήδη εδώ και μια δεκαετία, στην κατεύθυνση «περιορισμού του εργασιακού κόστους», το πανεπιστήμιο ευθυγραμμιζόμενο πλήρως με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές για εργασία και εκπαίδευση δεν έχει προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθού τα κενά. Το μοντέλο της ελαστικοποίησης της εργασίας και της εργολαβικής απασχόλησης των εργαζομένων βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και εντός των πανεπιστημίων με την κλασσική δικαιολογία, ότι οι 120 εργαζόμενοι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του πανεπιστημίου, λες και θα μπορούσαν να σιτιστούν 10.000 φοιτητές, από την εργασία 30 εργαζόμενων. Το πανεπιστήμιο χέρι-χέρι με τους εργολάβους εξωθεί τους ήδη εντατικοποιημένους εργαζόμενους στα όρια τους, μεθοδεύοντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους από δωδεκάμηνες σε οχτάμηνες, χωρίς καμία εγγύηση για ανανέωση τους, καθυστερώντας μήνες την πληρωμή τους και επιβάλλοντάς τους να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες και το καλοκαίρι.

Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις, το μακρύ χέρι της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια, πετάνε για ακόμα μια φορά το μπαλάκι της ευθύνης από πάνω τους. Συκοφαντούν φοιτητές και εργαζόμενους και αυτούς που «καταχρηστικά» εκμεταλλεύονται τη λέσχη για ένα πιάτο φαγητό (φοιτητές του ΠΑΜΑΚ, άνεργους, μετανάστες, εργάτες) και τους κοροϊδεύουν λέγοντας φανφάρες ότι «η λέσχη θα κλείσει όταν κλείσει και το πανεπιστήμιο» ή «να εξαιρεθεί η εκπαίδευση από το μνημόνιο». Ρίχνουν έτσι την ευθύνη στην κρατική υποχρηματοδότηση, ενώ είναι οι ίδιοι που αποτελούν τον υλοποιητή της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια. Δεν είναι τυχαίο το «νοικοκύρεμα» και η λογική διαχείρισης που προβάλλουν με εύρεση εναλλακτικών πόρων χρηματοδότησης από ιδιώτες, μείωση του κόστους λειτουργίας του πανεπιστημίου με την άρνηση προσλήψεων ή και με απολύσεις και με τη μετακύλιση του κόστους σπουδών στους φοιτητές. Ξεχνούν μάλλον πόσα χρήματα κοστίζει το νέο πρόγραμμα φύλαξης του ΑΠΘ (με όλες τις νέες υποδομές ασφάλειας, τους εξοπλισμούς, τους φύλακες-μπάτσους που στόχο έχουν να καταστείλουν κάθε αγωνιστική κινητοποίηση εντός πανεπιστημίου), το πόσο στοίχησε το νέο κέντρο ερευνών που δεσπόζει ειρωνικά δίπλα από την πάνω λέσχη, το πόσα χρήματα σπαταλιούνται σε ερευνητικά προγράμματα, ξεχνούν ακόμα πόσα έχουν καταχραστεί οι ίδιοι (βλ. υπόθεση πετρελαίων).

Πίσω, όμως, από τις ημερίδες-κηδείες για το δημόσιο πανεπιστήμιο που οργανώνεται στις 31/5, πίσω από τις διαβεβαιώσεις για ομαλή λειτουργία κρύβονται οι αλήθειες που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εμείς.

Ο πόλεμος τον οποίο έχουν κηρύξει η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ στο έδαφος της κρίσης σε εκπαίδευση, εργασία και δημοκρατικά δικαιώματα ολοένα και εντείνεται. Τα νέα βάρβαρα μέτρα περικοπών και σκληρής φορολόγησης από το επικυρωμένο μνημόνιο 4, οδηγούν όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνικής πλειοψηφίας στη εξαθλίωση.

Στο παραπάνω φόντο το κομμάτι της εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε να μείνει ανέπαφο. Η υποχρηματοδότηση (-50%) των ιδρυμάτων, σε συνδιασμό με το εργασιακό μοντέλο που επικρατεί σε αυτά (συμβασιούχοι 407, εξωτερικοί συνεργάτες κα) οδηγεί, μια σειρά τμημάτων (αρχιτεκτονική ΕΜΠ, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Πειραιά), ελλείψει προσωπικού, να αδυνατούν να φέρουν εις πέρας την εκπαιδευτική διαδικασία και να αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Έτσι, η υποχρηματοδότηδη λειτουργεί εκβιαστικά ώστε να πειθαρχήσουν οι σχολές στις βουλές του Υπουργείου και να εφαρμόσουν το σύνολο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

Παράλληλα, ο νέος νόμος πλαίσιο που έρχεται να διαλύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Διαμαντοπούλου βρίσκεται προ των πυλών. Η πρόθεση του Υπουργείου, για κατάθεσή του στα μέσα Ιούλη σε θερινό τμήμα της βουλής, δείχνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρακάμψει τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος σε νεκρό πολιτικό χρόνο. Ένας νόμος πλαίσιο που συμπικνώνει τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση των τελευταίων χρόνων. Διαμορφώνει ένα μοντέλο φοιτητή εντατικοποιημένου και πειθαρχημένου, με πτυχίο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και εργασιακή προοπτική. Προσπαθεί να επιφέρει πλήγμα στο φοιτητικό συνδικαλισμό και να καταργήσει το άσυλο, ενώ παράλληλα, εντείνει την ιδιωτικονομική και ανταποδοτική λειτουργία του πανεπιστημίου και ισοπεδώνει τις δωρεάν φοιτητικές παροχές.

Το φοιτητικό κίνημα, όπως έχει βάλει αναχώματα τα προηγούμενα χρόνια στις αναδιαρθρωτικές τομές, έτσι και τώρα έχει κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του απέναντι στο νέο νόμο_πλαίσιο-έκτρωμα και δεν θα επιτρέψει την κατάθεσή του. Με την ίδια μαχητικότητα με την οποία το φοιτητικό κίνημα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, θα δώσει και τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της λέσχης, συμπορευόμενο με τους εργαζόμενούς της που ήδη βρίσκονται σε κινητοποίησεις. Ο αγώνας αυτός είναι και δικός μας αγώνας. Δεν αρκεί σε καμία περίπτωση η απλή στήριξη ή η αλληλεγγύη, αλλά πολύ περισσότερο το φοιτητικό κίνημα χρειάζεται να συνδεθεί οργανικά με αυτό τον αγώνα, αντιλαμβανόμενο ότι η ιδιωιτικοποίηση της λέσχης αποτελεί εικόνα από το νέο πανεπιστήμιο που το Υπουργείο μας ετοιμάζει, αλλά ότι η ίδια η κατάσταση της ελαστικής απασχόλησης και επισφάλειας αποτελεί προοπτική και για τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Τη στιγμή που κάθε έννοια δημόσιου αγαθού ξεπουλιέται στο βωμό της κρίσης και το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων και της νεολαίας οδηγείται στα όρια της επιβίωσης, η νίκη κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της λέσχης είναι νίκη για όλη την κοινωνία.

 • Να μην κλείσει η δημόσια λέσχη του ΑΠΘ
 • Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους
 • Όλοι οι εργαζόμενοι στη λέσχη να μονιμοποιηθούν
 • Καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους
 • Εξω οι εργολαβίες από τα πανεπιστήμια και από παντού
 • Καμία κατάθεση του νέου ΝΟΜΟΥ_ΠΛΑΙΣΙΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Ε.Α.Α.Κ. σε ΑΕΙ-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: