Αριστερή Ριζοσπαστική Ενότητα Φυσικού-Ε.Α.Α.Κ.

Μένος Ενάντια στο Μηχανισμό

 • Φοιτητικές Εκλογές 2013

 • Πρόσφατα άρθρα

 • Η αφίσα της Α.Ρ.Ε.Φ.

 • Kατηγορίες

 • Ιουλίου 2018
  Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
  « Μάι.    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Αρχείο

 • Επικοινωνία

  Eπικοινωνήστε με το σχήμα είτε στο τραπεζάκι στη σχολή είτε στο rfeaak@gmail.com
 • Στατιστικά

  • 61,401 hits
 • Advertisements

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΗΜΑ

Είμαστε λοιπόν μια ενότητα, μια ομάδα ανθρώπων με κάποιες ανησυχίες. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας και νιώθουμε την ανάγκη να τους δώσουμε λύση. Επειδή όμως, “στα συλλογικά προβλήματα δεν χωράνε ατομικές λύσεις”, αποφασίσαμε να υπάρχουμε στην ΑΡΕΦ και μέσω αυτής να εκφράζουμε τις ανησυχίες αυτές, στον σύλλογο φοιτητών φυσικού, πιστεύοντας στη δύναμη του συνόλου για ριζικές αλλαγές.

Θέλουμε αλλαγές, ναι! Όχι προς οποιαδήποτε κατεύθυνση βέβαια, διότι εκτός από την ενότητα, είμαστε αριστεροί και εν δυνάμει ριζοσπάστες. Αριστεροί…μια τόσο παρεξηγημένη έννοια! Γιατί είναι τόσο κακό, να αρνείσαι να δεχτείς τους ψευτοδιαχωρισμούς μεταξύ ανθρώπων, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι τους θέτουν ώστε να δικαιολογήσουν τα σχέδια τους; Ζητάμε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για τον κάθε άνθρωπο. Πάνω απ’ όλα όμως στοχεύουμε σε μια πραγματικότητα η οποία θα είναι χτισμένη σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι της αγοράς και του κεφαλαίου.

Η ριζοσπαστικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο συνεχώς προσπαθούμε να κατακτήσουμε. Την αναγνώσκουμε στην προσπάθειά μας να αναγνωρίζουμε την βάση των προβλημάτων, τα αίτια που τα προκαλούν και στην αναζήτηση της ουσιαστικής λύσης τους (αρνούμαστε τις πρόχειρες οικονομίστικες λύσεις). Ένα απλό και απόλυτα κατανοητό παράδειγμα είναι το ζήτημα της ύπαρξης κυλικείου “Γρηγόρης-Μικρογεύματα” στη Φυσικό-Μαθηματική Σχολή (ΦΜΣ). Η άποψη ορισμένων ανθρώπων ότι το πρόβλημα έγκειται στις ακριβές τιμές του και η πεποίθησή τους ότι αποτελεί νίκη η μείωση των τιμών, είναι μια εσφαλμένη οικονομιστική λύση. Το πρόβλημα του “Γρηγόρη”, δεν είναι μόνο οι ακριβές τιμές του, αλλά το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο μεταλλάσεται από χώρο γνώσης και δημιουργίας, σε Α.Ε., από την οποία κάποιοι οφελούνται βγάζοντας κέρδος ( αν και αυτό είναι το ελάχιστο. Έπονται χειρότερα!). Λύση θα ήταν να δημιουργηθεί ένα στέκι το οποίο θα διαχειρίζονταν οι φοιτητές. Ένας χώρος που εκτός από καφέ και “μικρογεύματα” θα έδινε τη δυνατότητα σε όλους εμάς να νιώσουμε την ΦΜΣ ως δικό μας χώρο με όλα όσα συνεπάγονται απ’ αυτό.

Εκτός των παραπάνω, είμαστε και φυσικοί (ή τουλάχιστον προσπαθούμε να γίνουμε!), νιώθουμε ότι το φυσικό είναι ο ζωτικός μας χώρος. Θέλουμε να υπάρξουμε επιστήμονες με γνώση και ικανότητα επεξεργασίας της γνώσης και όχι ειδικευμένα εργαλεία. Πέρα από φοιτητές αναγνωρίζουμε και την ιδιότητά μας ως μέλη της κοινωνίας, γι’ αυτό επιλέγουμε να δρούμε στο φυσικό μας χώρο όχι με στενή συντεχνιακή λογική, αλλά συνολικότερα.

Ως ΑΡΕΦ έχουμε και μια ακόμα ιδιότητα αφού ανήκουμε στην Ε.Α.Α.Κ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση). Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στον όρο “ανεξάρτητη”. Μια λέξη-κλειδί που θέλει να πει, πως δεν εγκλωβιζόμαστε στην υπάρχουσα λογική, δεν αποδεχόμαστε τα δεδομένα που μας θέτουν. Αντιθέτως τα αναγνωρίζουμε, ενώ παράλληλα τα αντιμετωπίζουμε με κριτικό πνεύμα και σκέψη, δημιουργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τα δικά μας δεδομένα. Σύμφωνα μ’ αυτά ορίζουμε την κατεύθυνση της δράσης μας και τους στόχους της. Με τα κριτήρια αυτά, αποφασίζουμε σίγουρα, το πως δεν θέλουμε την κοινωνία να είναι και ίσως το πως θα έπρεπε να είναι.

Πολλοί αναρωτιούνται πως ένα σχήμα σαν την ΑΡΕΦ συμμετέχει σε διαδικασίες όπως οι εκλογές. Όντως είμαστε ένα σχήμα που αποδέχεται την αμεσοδημοκρατία και είναι αντίθετο σε κάθε είδους εκπροσώπους. Επειδή όμως οι γενικές συνελεύσεις δεν είναι προς το συμφέρον των παρατάξεων και γενικώς τις αποφεύγουν, αποφασίσαμε να υπάρχουμε στο Δ.Σ. (αν και αποσκοπούμε στη διάλυσή του) και να πιέζουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θέλουμε ένα σύλλογο με φοιτητές σκεπτόμενους οι οποίοι θα αποφασίζουν συλλογικά για τα προβλήματά τους, για το μέλλον τους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το κάθε Δ.Σ. και τον κάθε πρόεδρο τμήματος να αποφασίζει για τις γνώσεις που εμείς θα λάβουμε, για το πτυχίο με το οποίο εμείς θα πορευτούμε, για τα δικά μας επαγγελματικά δικαιώματα.

Η λογική μας συνοψίζεται στην φράση “εντός, εκτός και εναντίον”. Στην ΕΦΕΕ και την ΦΕΑΠΘ είμαστε εντός με την έννοια ότι μπορεί να έχουμε έδρες σ’ αυτά τα όργανα και έτσι να πληροφορούμαστε εγκαίρως για τις εξελίξεις στην παιδεία, πριν δηλαδή μας παρουσιαστούν ως πραγματικότητες στην ζωή μας οι αποφάσεις τους, ούτως ώστε να έχουμε την ευκαιρία ως φοιτητές να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να πιέσουμε προς ορισμένες κατευθύνσεις. Εκτός, είμαστε αφού αρνούμαστε στο να παρθούν αποφάσεις μέσω ΕΦΕΕ και ΦΕΑΠΘ απέχοντας από τέτοιου είδους όργανα. Εφόσον είμαστε και εναντίον, κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην λειτουργούν και αποσκοπούμε στη διάλυσή τους όπως και κάθε όργανο τέτοιου είδους, που υπάρχει, μόνο και μόνο επειδή ορισμένες παρατάξεις-κόμματα έχουν συμφέρον απ’ αυτά. Όσο για την πιπίλα του απαραίτητου συντονισμού που προσφέρουν, είναι παραπλανητική. Το κίνημα Μαΐου-Ιουνίου συντονίστηκε χωρίς τη βοήθειά τους.

Ας το φωνάξουμε δυνατά για να ακουστεί καλά σε όσους μας κοιτάνε βολεμένοι από την δερμάτινη, ακριβοπληρωμένη, προεδρική καρέκλα τους:

Δεν είμαστε φυτά!
Είμαστε άνθρωποι σκεπτόμενοι,
που αποφασίζουμε συλλογικά για τις ανάγκες και το μέλλον μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: